Hegyek Vándorai Turista Egyesület
A Geodézia tornyok Magyarországon túramozgalom jelvénye

GEODÉZIAI TORNYOK MAGYARORSZÁGON
JELVÉNYSZERZŐ TÚRAMOZGALOM

Hegyek Vándorai Turista Egyesület jelvénye

A TÚRA KIÍRÁSA:
(2020)

FIGYELEM! A TÚRAMOGALOM KIÍRÁSA 2020 MÁRCIUSÁBAN MEGVÁLTOZOTT!
A megváltozott szövegrészek félkövér betűkkel vannak kiemelve!


Manapság, a műholdas navigációs eszközökkel való túrázás egyre gyakoribb; majdhogynem mindennapivá vált. A túrázók joggal igénylik az ilyen természetű mozgalmak létrehozását, ezért ennek eleget téve, a Hegyek Vándorai Turista Egyesület 2012. március 1-jétől meghirdeti a „Geodéziai tornyok Magyarországon” elnevezésű érintőpontos túramozgalmat. A túra célja: az országban épült geodéziai tornyok felkeresése.


A TORNYOKRÓL:

A 70-es és 80-as években földmérési céllal, országszerte épültek vasbeton mérőtornyok, amelyek a műholdas technológia terjedésével mára feleslegessé váltak. A tornyok egy részét fémgyűjtők kifosztották, megrongálták, míg mások eredeti rendeltetési céljukkal szemben adótoronyként, megfigyelőállomásként vagy kilátóként élnek tovább.

A tornyok legnagyobb része nehezen megközelíthető, eldugott helyen található, gyakran a jelzett turistautaktól távol, néha elkerített területen. A tornyok felkeresése nem kis kalandot ígérő időtöltés, miközben kevésbé ismert tájakat fedezhetünk fel.
Az országban 107 ilyen torony épült, és még térképpel, céltudatos kereséssel is komoly feladat ezekre rábukkanni, hacsak nem használ valamilyen segédeszközt a túrázó. Éppen ezért, és a túramozgalom alapelvével összhangban megadjuk a tornyok GPS pozícióit. (a magasság értékek csak tájékoztató jellegűek)


IGAZOLÁS:

A tornyokra általában 50 cm nagyságú, fejmagasságban feketével vagy téglavörössel festett, egy betű egy szám kombinációjának és színének feljegyzése az igazolólapra.

A túrát bárki teljesítheti, időkorlátozás nélkül, a tornyok tetszőleges sorrendjében.

A teljesítésnek négy szintje van. Minden fokozat teljesítéséért kitűző jár. Aki a legmagasabb (gyémánt) fokozatot eléri, elnyeri a sorszámozott gyémánt fokozatú kitűzőt és az oklevelet. Igazolólapok ingyenesen letölthetők honlapunkról és az MTSZ honlapjáról.
A nevezési díjat az egyes fokozatok elérésekor, fokozatonként kell megfizetni, amelynek összege 500 Ft.

A Geodéziai tornyok Magyarországon túramozgalom igazolólapja letölthető erről az oldalról, ha az alább található Acrobat Reader ikonra kattintasz! Az igazoló lapokra rá kell írni a nevet, lakcímet és az e-mail címet, majd elbírálás céljából a túramozgalom felelősének, Sipos Tamásnak kell elküldeni elektronikusan a molyhos@freemail.hu címre, aki intézkedik a további teendőkkel kapcsolatban.

Az igazolólap letöltése pdf formátumban

A geotornyok koordinátái gpx formátumban


TELJESÍTÉSI SZINTEK:
bronz: 30 torony
ezüst: 60 torony
arany: 90 torony
gyémánt: 107 torony (összes)


NÉHÁNY GYAKORLATI TANÁCS:

A bejárások során fel kell készülni erősen bozótos, benőtt, elhanyagolt környezetre.

Azokon a helyeken, ahol az építményt kerítéssel vették körül, de a kerítésen kívülről látható a torony, a kódok a növényzettől függően szabad szemmel olvashatók, tehát nem kell (nem is szabad) a kerítésen belülre kerülni.

A tornyok közül a Császár és Vasvár mellett levő, egy zárt, bekerített területen található. Ezekhez a tornyokhoz csak a terület gazdájával történt egyeztetést követően lehet bejutni. Az elérhetőségekkel kapcsolatban a túramozgalom felelőséhez kell fordulni.
A Tés község melletti torony felkeresése előtt ajánlatos a Magyar Honvédség honlapján tájékozódni, mert az katonai terület közelében áll.
A szekszárdi torony kódja a kerítésen kívülről, a növényzet miatt nem látható, ezért a kapun is ott van egy időjárásálló papírlapon.

A felfestett kódok nem mindig szembe, hanem esetenként a hátsó részre kerültek, tehát minden esetben ajánlatos körbejárni a tornyot.
Vandalizmus vagy rongálás miatt nem kizárt, hogy a kódok idővel olvashatatlanná válnak. Ha valaki ilyet észlel, kérjük, értesítse a mozgalom felelősét, aki a lehető legrövidebb időn belül intézkedik a javításról.

A tornyok állapota a legtöbb helyen erősen leromlott, éppen ezért azokba bejutni, felmászni életveszélyes, ezért TILOS. Ne feledjük: a túra célja a tornyok felkeresése, és nem azok meghódítása!FIGYELEM!

Tájékoztatjuk a túramozgalom teljesítőit, hogy a Csóványoson, a Pilis-tetőn, a Zengőn és a Nyúl község fölött emelt geodéziai tornyokat kilátóvá építették át. A Csóványoson és Zengőn a kód nem a betonhengeren, hanem az egyik függőleges acélgerendán található. Pilis-tetőn a kód továbbra is a torony oldalán található. A Nyúl melletti (más néven győrújbaráti, Lila-hegyi) tornyot fával burkolták, amúgy rendkívül ízléses módon, a különféle fafajták deszkáival, amit már csak ezért is érdemes felkeresni. Ennél a toronynál a kód a feljárattal ellentétes oldalon, a faburkolat alatt, terepszinten található és kívülről is olvasható.


A túramozgalom felelőse: Sipos Tamás
Tel: +36 (30) 584-3018, E-mail: molyhos@freemail.hu


Hegyek Vándorai Turista Egyesület, E-mail: hvte@t-online.hu, Telefon: +36 (20) 233-5093 és +36 (30) 522-7683, facebook: https://www.facebook.com/hvte.hu

TÁMOGATÓINK: